~Mencari timba si anak dara~Di bawah sarang burung tempua~Salam sembah pembuka bicara~Selamat datang untuk semua~

Saturday, 26 March 2011

GEMUK???? X mauuuu.....part two

wah, entry tajuk ni da sampai part two....hohoho.....


ok, aku mgaku..aku sangat susah hati....ye la, dulu aku slim.... kurus..... (rasa diri pun cun......ahaks)...


tp la ni...da bertambah berat badan.....mau x susah hati....makan pun makin laju aje.....sik lapau aje....huuhu....orang kata ubat susah hati ialah makan...n..makan....pastu tidur.....zzzZZZZ...kui3x


namun, hasil aku jenjalan n sembang2 ngan pokcik Google....aku terus kira BMI aku secara online....nak juga tau, adakah berat badan ni ideal atau tidak.......adakah aku masih dalam kategori kurus......atau obesiti...(minta jauhkanla)......


so, hasil kiraan BMI........taaaaadaaaaaaaaaaaaaaaa........


selepas darab bahagi......kiraan BMI aku ialah 23.....normal, yaahoooo!!!


hahahaha..aku suka...aku suka.....tp kenapa walaupun berat aku dah cecah 70kg masih dlm kategori normal????knapa? kenapa????


hah, tu ar korang.....lupa ke...aku kan tinggi lampai orangnya......ala2 nasha aziz gitu ( sempat perasan lagi tu)... wahai, korang semua....ketinggian aku ialah 173 cm ler....


ok, bagaimana nak mgira BMI????


begini caranya.....


           berat (kg)
___________________
tinggi (cm) X tinggi ( cm)


atau lebih mudah lau korang semua kira secara online di http://www.nutriweb.org.my


jadi, ada berannnn???? 


sedikit info:


jika BMI anda kurang 18.5, tu tandanya anda kurus kering....tak normal tu, elok la makan banyak2....tambah nasi.... ;-)


jika BMI anda kurang daripada 25, tu berat badan ideal tu...tahniah....mcm aku ni, dapat 23....hahahaha...


jika BMI anda 25-30, tu tandanya anda da terrrr lebih berat, bawa2lah bako lemak tu....kita bako...kita bako....


jka BMI anda 30 dan ke atas, tu menunjukkan anda sudah obesiti....pagi2, sebelum subuh, kena niat puasa...petang2 g joging....malam sebelum tidur kena sapu losyen pecah lemak.....




satu lagi informasi, utk mengetahui berat badan ideal.....


darabkan 23 ( ni BMI paling ideal ) dgn tinggi anda (dlm meter)


contohnya; tinggi aku 1.73m


23 x 1.73 x 1.73 = 68.8kg


bermaksud, berat paling sesuai utk aku ialah, 68.8kg....


owh, aku kena kurangkan 2 kg lemak dlm badan aku ni.....




yok, joging......kita bako...kita bako...lemak ni...hehe


adios amigos ^_^



GEMUK???? X mauuuu.....

nape aku rasa badan aku ni makin berat aje?
nape seluar jeans aku mcam da x muat aje?
nape aku asyik nak makan aje ni....x kenyang2?
nape nape baju kurung aku semua da ketat?

nape aku rasa aku ni cepat letih aje?
nape muka aku nampak bulat aje ni?
 kenapa? kenapa?

adakah aku sudah gemuk????? TIDAKKKKKKK......


Monday, 21 March 2011

maafkan aku, naruto...

muka naruto ni mcm kucing aku la....
wahai, sayangku naruto...


bingkisan ini aku tulis khas untukmu...aku menyusun sepuluh jari tangan dan campur lagi sepuluh jari kaki memohon maaf atas keterlanjuranku... aku..aku... benar2 tidak sengaja...sungguh, naruto! aku x sengaja...maafkan aku....


aku faham jika kau sudah tidak mahu lagi bermesra-mesraan dengan aku....aku mengerti perasaanmu itu...kau masih phobia dan dalam ketakutan....


sesungguhnya, aku tidak tahu yang kau ada di belakang sedang bergolek-golek bermain pasir...alaa, lagipun aku reverse kete kancil tu slow aje...tp mmg aku rasa mcm terlanggar sesuatu....rupa2nya kau, naruto....


mujurlah kau x apa2...cuma tekanan mental je sikit...coz kau x bleh tgok muka aku dan kete aku.....percayalah ni bukan satu pakatan antara aku dan kete aku...


aku berjanji, aku akan belikan makanan yang sedap2 untuk kau...nanti aku belikan whiskers....ayam goreng (tp td aku tgok ko dah curik ayam goreng jiran sebelah)......pizza....sate....mi kari....laksa....burger.


Yang benar;
tuanmu yang baik hati

wajah naruto setelah mendengar janji2 manis aku......(bukan gambar sebenar)
  

Saturday, 19 March 2011

Pengacara Majlis 2

Lega sudah....akhirnya aku berjaya mengharungi satu pengalaman menyeksakan baru.....menjadi pengacara majlis untuk majlis berskala sederhana besar......walaupun pada mulanya aku tersangatlah seronok giler kecut perut seram sejuk........tp alhamdulillah.....berjaya juga cheq....jadi, nak tahu x, majlis apa?...taaaadaaaaaaaa.....


sesampai saja aku di sana, aku tergezut siot coz aku rasa mcm tersalah majlis aje .....ye la, aku pakai baju kurung.....peserta plak pakai pakaian renang.........erm, patutnya aku pakailah baju renang sukan... he3, malu gak seposeng wp hakikatnya best gak dapat cuci mata....ahaksss...


sebelum keluar bilik, wajib pose dahulu hahaha....ni hobi giler aku....


kesimpulannya, sangat seronok...best gak jd MC di tepi kolam renang hahahaha......lain kali, jemputlah aku lagi ea.....

masa ni, ada perlawanan akhir Polo Air antara pasukan Melaka dan Neg. Sembilan.....Tahniah  kpd pasukan Melaka kerana berjaya menjuarai Acara Polo Air untuk 4 tahun berturut.....aku jakun teruja gak, ni 1st time tonton acara sebegini...hu3

Friday, 18 March 2011

Pengacara Majlis


sejak aku bergelar chekgu....inilah tugas yang lazim aku buat....ye, tepat sekali!...menjadi pengacara majlis..... kui3

baru je tadi aku mendapat panggilan telefon...menjadi pengacara majlis... tp..masalahnya....bukan kat sekolah...bukan kat dewan....bukan kat padang....tapi.....di stadium...perghhhh....biau betul ni...seram sejuk pulak bila memikirkannya....padahal tadi dengan confidentnya aku kata, "ok, no hal.".......alamak.....boleh sedut balik tak kata2 tadi tu....


Hikayat Merong Mahawangsa

alkisah....maka tersebutlah kisah....pada 12 Mac yang lalu, aku, adik dan mamaku....bersama-sama menonton filem ini.....midnight lagi tu.....warghhhh.... jangan jeles...hik3

jadi filem epik sejarah ini memang membawa sejarah dalam hidupku.....ok, pada pandangan akula..cite ini memang hebat <melopong aku tengok ha3> hampir menyamai standard filem hollywood.....cayalah KRU...usaha keras anda itu, sy bayar dengan harga tiket wayang ea.....

watak yang paling aku suka....ermmmm.....watak antagonis lakonan Khir Rahman sebagai Kemawas....mmg cukup menyampah.....sakit hati...tahniah, kerana memberikan lakonan yang sangat berkesan....

oleh itu, kepada sesiapa yang masih menyokong filem tempatan...silalah pergi menonton filem ini...berilah peluang kepada filem ini bernafas..walaupun masih ada filem kita yang berwajah sampah................... ooppppsss, sorry he3... peace no war~adios~

Thursday, 17 March 2011

hangat2 tahi ayam.....


entah mengapa....aku mengambil masa yang agak lama untuk meneruskan usaha membuat blog...ini merupakan blog keduaku....blog pertama hasil ciptaanku adalah pada tahun 2007.....itupun disebabkan aku menghadiri kursus membuat blog selama tiga hari di Johor Bahru...harapanku, semoga usahaku ini berterusan....ahaks...janganlah jadi hangat2 tahi ayam....eeeyyyeekkk....

Demi Masa....

Date/Time

Mouse over to see time


Putera Naga

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers