~Mencari timba si anak dara~Di bawah sarang burung tempua~Salam sembah pembuka bicara~Selamat datang untuk semua~

Sunday, 14 December 2014

HYPOTHYROIDISM?

Assalamualaikum,

Rasa terpanggil pula untuk bercerita tentang hypothyroidism ni...pertama kali aku mendengar perkataan ini apabila mendapat panggilan daripada pihak Hospital Ampang pada waktu petang semasa umur baby Ilmy satu hari. Kami diminta datang ke nicu hospital pada hari keempat selepas kelahiran baby Ilmy untuk mengambil darah. Apabila ditanya kenapa...jawapan mereka ialah disebabkan bacaan darah baby Ilmy tidak "cantik" dan berada dalam kalangan hypothyroidism....

Aku yang agak2 blur juga apabila mendengar perkataan baharu itu terus meng-google untuk mencari maklumat lengkap tentang maksud dan simptom hypotyroidism...


Setelah mengkaji, menelaah dan membaca tentang hypothyroidism ini, aku menjadi takut dan bimbang....serta keliru..banyak persoalan mula bermain-main di benakku.......baby Ilmy kurang hormon tiroid? Kenapa boleh kurang? Aku salah makan ubat ke semasa mengandung dulu? Adakah ini penyakit keturunan?..walaupun sepatutnya aku perlu berehat fizikal dan mental dalam pantang, aku tak mampu untuk tidak berfikir....tambahan pula rasa keseorangan itu sentiasa menjerut perasaan....selalu sahaja terkeluar ayat, mengapalah begitu awal arwah mama pergi? Aku perlukannya untuk menghadapi cabaran ini....astaghfirullah al-azim...janganlah aku berasa begitu lagi,  Allah itu ada....Dia maha penyayang dan mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Pada hari keempat itu, aku dan Zul pergi ke nicu untuk prosedur mengambil darah...waktu itu, jaundis baby Ilmy sudah jelas kelihatan. Zul ada menyatakan kerisauan tentang jaundis baby Ilmy kepada doktor yang terlibat tetapi nampaknya seperti tidak diendahkan oleh doktor.. mungkin inilah sebabnya Zul mengamuk di nicu pada hari kejadian baby Ilmy kena tukar darah keesokan harinya (hari kelima)...

Semasa aku berada di nicu selepas admit wad kerana jaundis yang memerlukan baby Ilmy tukar darah, pakar datang menyampaikan berita yang baby Ilmy confirm mengalami hypothyroidism...itupun setelah 4 kali darah diambil untuk kajian....pakar menegaskan yang baby Ilmy perlu dirawat secepat mungkin iaitu melalui pemberian ubat yang bernama thyroxine....

Pakar tersebut khuatir jika terlambat memberikan ubat akan menjejaskan perkembangan tumbesaran baby Ilmy fizikal dan mental. Aku hanya mendengar dan menyatakan persetujuan sahaja....aku hanya mampu memandang baby Ilmy dengan perasaan sayu juga...jika inilah takdirnya, aku harus menerima dengan tabah....

Maka bermulalah episod mengunjungi hospital setiap bulan untuk pemeriksaan berterusan...daripada temujanji setiap 2 minggu, kepada 3 minggu sekali dan sekarang setiap 5 minggu....alhamdulillah, baby Ilmy menunjukkan perkembangan yang menggalakkan....fizikal dan mentalnya berkembang pesat seiring dengan umur seperti kanak2 lain...cuma baby Ilmy perlukan bantuan ubat sahaja....

Aku tahu bahawa Allah sayangkan aku....Dia mahu aku menjadi hamba yang sentiasa berada di landasan yang betul...ujian yang diberikan ini umpama teguran dan nasihat daripada-Nya....

Nota:
1. Hypothyrodism ini ialah satu keadaan yang biasanya melanda kaum wanita...kekurangan hormon tiroid di leher...yang boleh menyebabkan bayi mengalami terencat tumbesaran dan fikiran....nauzubillahi min zalik.

2. Pada zaman kini, kekurangan ini boleh dirawat...oleh itu, setiap bayi yang baru lahir akan menjalani pemeriksaan lengkap untuk mengesan hypothyroidism ini.

3. Temujanji hospital baby Ilmy ini akan berterusan sehingga umurnya 3 tahun. Selepas itu, pakar akan meneliti prestasi baby Ilmy untuk menetapkan adakah ubat ini perlu diambil seumur hidup.

4. Kalian boleh baca pamplet yang disertakan ini untuk maklumat lanjut:





Doakanlah semoga baby Ilmy sihat dan membesar dengan sempurna.....

Terima kasih kerana membaca.


Friday, 12 December 2014

TUKAR DARAH!

Assalamualaikum,

Hari ini mood menaip sedang mengembang-ngembang...jari-jemari pun dah tak sabar nak menari-nari atas papan kekunci...

Apa kata, saya ceritakan pengalaman ILMY ANNUHA tukar darah....ye, si budak comel tu kena tukar darah akibat jaundis yang terlalu tinggi...menurut pakar kanak-kanak di Hospital Ampang, ini dalam sejarah bacaan jaundis yang paling tinggi...563.

Baby Ilmy dilahirkan secara normal...bersalin pukul 11 malam (24 Jun 2014) dan discharge dari hospital keesokan paginya, 11 pagi...semuanya nampak normal kecuali doktor bagi temujanji fisioterapi sebab baby Ilmy ada masalah tidak mahu meluruskan kakinya...Kedua-dua kakinya berlipat  seperti berada dalam kandungan...(rujuk gambar)




Ketika umur baby Ilmy 3 hari, sudah nampak kuning/jaundis...maka pelbagai usaha terus dibuat untuk mengelakkan jaundis itu makin teruk...segala petua yang digoogle, sy cuba...daripada mandi air daun yang dibeli di kedai sensei, beri titisan air anggur hitam, jemur bawah matahari, kerap beri susu badan...malah sy sendiri minum susu kambing 2 botol setiap hari....tetapi semakin hari baby Ilmy semakin kuning...

Jadi, sy teruslah membawa baby Ilmy ke klinik yang berdekatan...doktor yang merawat terus menulis surat dan meminta pergi ke bahagian kecemasan hospital sebab pada masa itu, mata baby Ilmy pun sudah menguning....


Umur baby Ilmy pada masa itu, baru 5 hari...bacaan jaundis sudah 24...apalagi, berlarilah sy ke hospital ampang...baby Ilmy mendapat laluan khas...terus dibawa ke bahagian ICU kanak-kanak...
doktor yang ada, terus membuka baju, seluar dan pampers..baby ilmy terus dimasukkan dalam bekas..sebanyak 4 lampu fototerapi digunakan...atas bawah kiri kanan....

Darah baby Ilmy diambil untuk semakan bacaan...walaupun sudah berada di bawah lampu biru, bacaan jaundis makin meningkat...doktor terus merujuk pakar untuk TUKAR DARAH...

Pada masa itu, sebagai seorang ibu...sy memang mantain tenang...walaupun ada seorang ibu di situ menjerit menangis melihat anaknya juga diperlakukan seperti baby Ilmy...anak lelakinya jaundis juga dan doktor menasihatinya untuk tukar darah...tetapi bacaan jaundis anaknya kurang daripada baby Ilmy...dalam 18-20...

Sy cuba mendapatkan informasi daripada doktor tentang buruk baik tukar darah..dan bagaimana cara proses penukaran darah....sy cuba menjadi manusia yang tenang dan boleh berfikir tanpa emosi...alhamdulillah, sy mula memahami proses tukar darah dan terus menandatangani surat kebenaran....

Jam 10.30 malam, baby Ilmy menjalani proses tukar darah...sy hanya memantau dari luar tingkap..tetapi seorang pakar datang memujuk saya agar berehat dan bertawakkal kepada Allah sahaja.

Alhamdulillah, esok paginya...baby Ilmy menunjukkan kesan yang positif...bacaan jaundis turun kepada 128 sahaja....syukur kepada tuhan.

Nota:
1. proses tukar darah itu melalui pusat...ada 2 saluran di pusat...1 untuk keluarkan darah baby, dan 1 lagi untuk masukkan darah baru. Darah yang dikeluarkan itu bukan lah sekaligus. setiap 20 ml darah keluar akan digantikan 20 ml darah baharu....total tukar darah, hampir setengah liter...

2. darah baharu itu diambil daripada bank darah negara setelah doktor mengenal pasti jenis darah baby Ilmy.

3.baby Ilmy hanya betul2 bebas jaundis selepas berumur sebulan...

4. semasa berumur 3 bulan, baby Ilmy perlu menjalani pemeriksaan telinga, otak, mata...untuk memastikan semuanya berfungsi seperti kanak-kanak normal.....alhamdulillah, baby Ilmy lulus.


p/s: semoga baby Ilmy dapat membaca post ini apabila besar nanti. Insya Allah...

Tuesday, 9 December 2014

ILMY ANNUHA

Assalamualaikum,

Harapnya tidak terlewatlah aku bercerita tentang kelahiran bayi keduaku, Ilmy Annuha....walaupun sekarang ini, si comel da berusia 5 bulan...

Pejam celik...sekejap sahaja masa berlalu...aku masih ingat lagi 24 Jun 2014 yang lalu, aku mengalami cirit-birit yang teruk angkara minum 2 sudu besar minyak kelapa dara....masa tu kandunganku sudah 9 bulan..lagi 2 hari sahaja lagi due bersalin....orang kata, minum minyak kelapa dara dapat memudahkan bersalin..jadi, aku pun cuba.....huhuhu

Disebabkan sudah tidak tahan menanggung kesakitan cirit birit, akupun pergi ke bahagian kecemasan hospital ampang....aku terus dihantar ke bilik bersalin selepas doktor memeriksa bukaan rahim....da 4cm..

Aku agak blur juga sebab....akukan sakit cirit birit...bagi ubat tahan sakitla patutnya kan...kan....ni siap check bukaan rahim...pastu, doktor tu terus memecahkan air ketuban...erkkkkk

Aku dimasukkan ke dalam dewan bersalin pada waktu petang....4 jam selepas itu, lahirlah Ilmy Annuha.... :-)

Sakit bersalin tu perghhhhh...memang boleh mematahkan tulang2ku...lagi la sebab aku tak ambil sebarang ubat atau suntikan tahan sakit....tapi apabila mendengar tangisan baby Ilmy...terus hilang segala rasa sakit...ajaib sungguhlaa..

Aku berhempas pulas juga meneran...kena la juga torehan di situ...sebab aku da x boleh nak teran sungguh2....aku tak larat...bayangkanlah aku tak makan dan badan lemah akibat cirit birit...tetiba disuruh meneran....

Apa2pun, aku bersyukur....dapat juga baby girl seperti yang arwah mama idamkan.,...alhamdulillah...terima kasih Allah.


Demi Masa....

Date/Time

Mouse over to see time


Putera Naga

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers